Yksilöllisyys

Olet sitten pyrkimässä mitä tahansa tavoitetta kohti, tekemässä millaista muutosta tahansa tai vaikka ihan vaan ylläpitämässä sitä, mitä jo on, sinun polkusi ei koskaan ole tismalleen samanlainen kuin jonkun toisen polku. Jos joku muu on saanut tuloksia jollakin tavalla, sama tapa ei välttämättä toimi lainkaan sinun kohdallasi. Jokainen on yksilö ja myös tavat päästä tavoitteisiin ovat yksilölliset.

Kun mietitään ihmistä kokonaisuutena, lukematon määrä eri tekijöitä vaikuttaa siihen, millainen ihminen olet juuri nyt: geeniperimä, lapsuuden ja nuoruuden kasvuympäristö, menneisyyden traumat, nykyinen elinympäristö, asuinpaikka, sosiaaliset suhteet, taloudellinen tilanne, mahdolliset sairaudet… Ei siis ole olemassa toista kaltaistasi, joten ei ole myöskään olemassa yhtä ohjetta, joka toimisi ja sopisi kaikille.

Mikäli tavoitteenasi on laihdutus, saatat kuvitella, että sama ohje, jolla kaverisi laihdutti kymmeniä kiloja toimisi varmasti sinullakin. Tiedämmehän sen tosiasian, että rasva palaa, kun saamme ruuasta vähemmän energiaa kuin mitä kulutamme. Valitettavasti asia ei kuitenkaan oli aivan näin yksinkertainen. Vaikka kalorit olisi määritetty sinulle sopiviksi ja ruokavalio muutenkin kaikin puolin passeli, voi olla, ettei tuloksia alakaan tulla. Ainakaan heti. Aineenvaihdunnan tila, suoliston kunto, stressin määrä, unen laatu ja määrä ynnä muut fysiologiset tekijät vaikuttavat siihen, miten hyvin laihdutusprojektisi lähtee käyntiin. Ja jos olet jo valmiiksi näännyttänyt kehoasi dieeteillä dieettien perään, voit olla varma, ettei uusi dieetti pure sinuun, koska kehosi on jo niin tottunut tuohon tilaan.

Jos haluat saada elämäsi palasia kohdilleen, ja yrität toistaa samaa toimintamallia kuin ystäväsi, josta tuli hetkessä menestynyt yrittäjä ja onnellinen puoliso, saatat pettyä, kun sama ei tapahdukaan sinulle. Sinun elämäntilanteesi ei välttämättä olekaan suotuisa samoille toimintatavoille tai sinulla ei olekaan samanlaista päättäväisyyttä, samanlaisia tietoja ja taitoja tai samanhenkisiä ihmisiä ympärilläsi. Olet aivan eri lähtöpisteessä ja tarvitset siten aivan omat suuntaviivasi ja toimintamallisi.

Ei siis ole väliä, onko tavoite kehoon, mieleen tai elämään liittyvä, olemassa ei ole yhtä ainoaa ohjetta, joka sopisi kaikille. Aluksi saattaa tuntua, ettei itselle sopivaa tapaa tunnu löytyvän lainkaan, mutta ei hätää, jokainen kokeilu vie kohti sitä itselle sopivinta. Tärkeintä ei olekaan siis se, löytyykö heti alusta asti toimivin tapa, vaan se, että ylipäänsä aloitat, lähdet etenemään jotenkin kohti tavoitettasi. Paikalleen jääminen ei vie sinua mihinkään.

Älä koskaan vertaa itseäsi muihin, vaan tunnustele ja tutkaile, mikä sopii sinulle parhaiten. On hölmöä hakata päätä seinään sellaisten polkujen kohdalla, jotka eivät vie sinua mihinkään, vaikka ne olisivat vieneet sata muuta ihmistä eteenpäin. Sinun polkusi on jotain muuta. Hyväksy myös, ettei jokainen kulje yhtä lujaa – toiset spurttaavat jättiharppauksilla eteenpäin toisten ryömiessä etanavauhdilla. Kaikki kulkevat kuitenkin koko ajan eteenpäin, oli vauhti mikä hyvänsä.

Kehosi ja mielesi toimivat sinun ehdoillasi. Ei jonkun muun. Ymmärrä tämä, hyväksy tämä ja ole valmis antamaan muutokselle juuri se aika, jonka se vaatii kohdallasi.