Tehokas dieetti osana painonpudotusta

Hyvä paha dieetti

Pikadieettejä kannattaa välttää, mutta onko tehokas dieetti silloin tällöin täysin poissuljettu vaihtoehto laihdutuksessa? Tässä artikkelissa tarkastellaan dieettijaksoja osana pitkäntähtäimen painonpudotusprojektia.

”Apua, kohta on kesä, enkä ole vielä bikinikunnossa!”

Nyt, kun kevätaurinko on paistanut useampana päivänä täydeltä terältä ja se oikeasti jo lämmittääkin, tiedän, että aika moni alkaa suunnitella pientä pintaremonttia. Ei kotiin, vaan kroppaan. Sen projektin nimi on, kuten yleensä näin kevään tullen, Kohti kesäkuntoa.

Tai, jos mielessä oleva visio lopullisesta kesäkunnosta on vielä vähän kauempana kuin seuraava kesä, kevät on silti yleisesti uuden dieettivimman aikaa. Onhan tammikuun buumista kulunut jo pari kuukautta. Nyt ajatuksissa on, että jos kesää ennen pikkuisen repäisen, niin kesällä voin sitten taas ottaa rennommin.

Kuulostaako yhtään tutulta (edes kaverin puolesta)?

Siinä ei ole mitään pahaa tai väärää, että joku haluaa muokata kehoaan rasvaa polttamalla, olkoon kyse sitten puhtaasti ulkonäöstä, terveyssyistä tai laajemmin omasta hyvinvoinnista.

Mieti kuitenkin aina kaksi kertaa, miksi oikeasti alkaisit laihduttaa. Onko sille juuri nyt tarvetta? Mitä saavutat laihtumisella?

Ja ennen kaikkea mieti, miten aiot laihduttaa ja mitä se vaatii, että kilot myös pysyvät poissa.

Stoppi jojoilulle

Jojoilu tarkoittaa sitä, että paino heittelee useilla kiloilla ylös alas: ensin lihotaan, sitten paniikissa laihdutetaan, sitten palataan takaisin vanhoihin rutiineihin ja lihotaan jälleen, jonka jälkeen on pakko taas laihduttaa ja niin edelleen…

Usein jojoiluun liittyy pikadieettien suosiminen laihdutuskeinona, mikä on omiaan lisäämään jojoefektiä. Pikadieetillä pudotetut kilot palaavat helposti takaisin, koska dieetti on tehokas sellaisenaan, mutta yleensä kaukana arjen tavallisista elintavoista. Lisäksi huolimattomasti toteutettu dieetiltä paluu edesauttaa kehoa keräämään pudotetut kilot hetkessä takaisin.

Itse lasken jojoiluksi myös sen, että aina kevään tullen laihdutetaan itsensä kesäkuntoon ja sitten vuoden aikana palataan jälleen niin sanottuun normaalitilaan, jossa on ihan mukava olla silloin, kun oman kehon voi piilottaa vaatteiden alle. Kyseessä on tällöin yleensä normaalipainoiset ihmiset, jotka haluavat hieman kiristellä kuntoaan, pitkälti ulkonäkösyistä.

Jojoilun sijaan olisi tärkeää saavuttaa sellainen pysyvä olotila kehossa, että siinä on hyvä olla ympäri vuoden.

Tehokas dieetti

Pikadieetin ja suunnitelmallisen tehokkaan dieetin ero

Mutta mitäs, jos kiloja silti kaikesta huolimatta pääsee kertymään? Onko dieetit ihan täysin poissuljettu vaihtoehto?

Eivät suinkaan, kunhan dieettaamisen toteuttaa järkevästi ja suunnitelmallisesti. Ja kun nyt puhun dieetistä, tarkoitan sellaista tiukempaa ajanjaksoa, jolloin syöminen on tarkempaa ja ehkäpä jopa punniten mitattua. Dieetin aikana saatetaan hetkellisesti kieltäytyä joistakin ruoka-aineista ja noudattaa ruokavaliota tiukalla itsekurilla. Dieetti ei siis ole se tavanomainen arkinen tapa syödä, vaan se on poikkeustila, jolla halutaan saada rasvaa palamaan tehokkaammin.

Pikadieetin ja suunnitelmallisen dieetin ero on siinä, että ensimmäiseen rynnätään suin päin nopeiden tulosten toivossa, ilman pitkän tähtäimen suunnitelmia. Jälkimmäinen puolestaan toteutetaan osana pitkäntähtäimen painonpudotusprojektia, hetkellisenä kiihdytyskaistana ja työkaluna.

Dieetti yhtenä osana laihdutusmatkaa on toimiva tapa vauhdittaa rasvanpolttoa aina aika-ajoin, kunhan pääpaino pysyy arkisessa perustekemisessä ja dieettijaksoja on vain silloin tällöin. Jatkuva dieettikierre ei tee hyvää kenenkään keholle, eikä mielelle. Lisäksi on tärkeä osata valita juuri oikeanlainen ja tilanteeseen sopiva dieetti, eikä tässäkään suin päin sännätä jollekin todella vähäkaloriselle dieetille.

Miksi pikadieetit epäonnistuvat?

Suurin syy siihen, miksi pikadieetin jälkeen kilot yleensä palaavat hyvin nopeasti takaisin on se, että dieetin jälkeen palataan niihin samoihin tapoihin, jotka todennäköisesti ovat kilot kerryttäneetkin. Pikadieetti poikkeaa yleensä niin paljon arjen tekemisestä, että sitä ei ole tarkoituskaan rutinoida uudeksi elämäntavaksi, vaan se toimii ainoastaan laihdutuksen ajan toimintamallina. Tämän jälkeen tulisi jatkaa omilla elämäntavoillaan matkaa eteenpäin.

Todella moni lähtee pikadieetille tilanteessa, jossa elämäntavat eivät tue painonhallintaa eivätkä yleensä muutenkaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Näihin tapoihin kun palataan dieetin jälkeen, lopputulos ei ole toivottava.

Lisäksi keholla on taipumus hakeutua tasapainotilaan. Toisin sanoen, jos kehon tilaa horjutetaan, se pyrkii aina palaamaan takaisin tasapainoon. Näin käy myös nopean ja runsaan painonpudotuksen kohdalla.

Dieetiltä poistuminen tulee tehdä suunnitelmallisesti, sillä energiavajeessa toimintojaan hieman hidastanut keho ei heti ole valmis aiempaan energiansaantiin. Maltilla nostettu energiansaanti dieetin jälkeen takaa kehon tottumisen jälleen suurempaan energiamäärään ilman, että se alkaa kerryttää saamansa energian itseensä rasvana. Myös liikunnalla on erityisesti tässä kohtaa merkittävä rooli.

Lue täältä 5 syytä, miksi elämäntapamuutos ei onnistu

Tehokas dieetti osana painonpudotusta

Elämäntavat kuntoon ensin

Dieetit osana painonpudotusprojektia tuottavat pysyviä tuloksia silloin, kun elämäntavat ovat painonhallinnankin osalta jo kunnossa. Dieetin jälkeen on siis olemassa hyvä perusta, mihin palata.

Jos näin ei ole, on dieetin aikana toki mahdollista tehdä ajatustyötä omien elämäntapojensa osalta, mutta varsinaista uusien elämäntapojen rutinointia ei arjesta poikkeavan dieetin aikana useinkaan ole mahdollista tehdä.

Järkevästi toteutetuilla dieeteillä on mahdollista myös oppia hyviä uusia tapoja: esimerkiksi lisätä kasvisten määrää ruokavalioonsa, syödä säännöllisesti ja juoda riittävästi vettä. Näiden rutinointi kuitenkin tehdään vasta dieetin jälkeen. Samanaikaisesti dieetillä on myös muistutettava itseään siitä, että kyseessä on dieetti, eikä loppuelämää ole tarkoitus punnita ruokia tai kieltäytyä joistakin ruuista.

Parhaimmillaan dieetti toteutetaan sellaisessa tilanteessa, jossa perusta on kunnossa ja kehon aineenvaihdunta toimii. Jos paino putoaa ilman dieettiäkin, sille ei ole tarvetta. Pelkän pudotusvauhdin vuoksi ei kannata dieetille ryhtyä. Mikäli paino on jämähtänyt pidemmäksi aikaa samaan lukemaan, eikä mitään tapahdu tavallisella tekemisellä, hetkelliselle dieetille on paikkansa. Dieetti on tietoinen valinta, ei hetken päähänpisto.

Paras ja tehokas dieetti

Millainen sitten olisi se parhain tehokas dieetti?

Monesti riittää ihan jo sekin, että hetken aikaa syödään tarkemmin ja karsitaan ruokavaliosta kaikki ylimääräiset energiantuojat. Jo tällainen toteutus on dieetiksi laskettavaa ja usein tuottaa tehokkaammin tuloksia kuin perustekeminen.

Toisille toimiva tapa on karsia hiilihydraatteja ja noudattaa joko vähähiilihydraattista tai ketogeenistä ruokavaliota. Jollekin taasen vähärasvaisempi ruokavalio voi tulla kyseeseen. Yhdelle taas 5:2 -dieetti toimii parhaiten, ja joku hyötyy pätkäpaastosta.

Vaihtoehtoja on siis useita, eikä mikään ole toistaan parempi. Dieetin valintaan vaikuttaa myös se, millaista dieettiä pystyy itse noudattamaan tarkasti. Esimerkiksi ketogeeninen vaatii todella paljon vaivannäköä ja se on kaikista rajallisin, kun taas hieman sallivampaa vähähiilihydraattista monen on helpompi noudattaa.

Muista myös antaa dieetille aikaa näyttää toimivuutensa. Kaikki dieetit eivät toimi kaikilla, vaikka energiavaje olisikin riittävä. Jos dieetti ei heti laita painoa laskusuuntaan, jaksa jatkaa, sillä keho ei toimi kuin kone nappia painamalla.

Tehokas dieetti ei sovi stressaavaan elämäntilanteeseen

Dieetillä ollaan energiavajeessa ja noudatetaan ruokavaliota tarkasti. Energiavaje on keholle stressitila ja syömisen tarkkailu taasen kuormittaa mieltä. Dieetti ei siis ole keholle ja mielelle seesteinen olotila, vaan yksi kuormitustekijä muiden joukossa. Mitä tiukemmasta dieetistä on kyse, sen enemmän se kuormittaa.

Jos keho ja mieli käyvät jo valmiiksi ylikierroksilla ja elämäntilanne on kuormittava, kannattaa dieetti siirtää tuonnemmaksi. Ei ole mitään järkeä ottaa lisäkuormitusta jo valmiiksi kuormittavaan tilanteeseen. Tehokas dieettikin toimii aina parhaiten silloin, kun stressitaso on matalalla ja keho ja mieli voivat hyvin.

Terveellinen ruokavalio

Muista nämä, jos mietit, olisiko hetkellinen tehokas dieetti tarpeellinen

  • Tehokas dieetti on hyvä työkalu ajoittaiseen käyttöön, osana suunnitelmallista pitkäntähtäimen painonpudotusprojektia.
  • Dieettijaksojen välissä tulee olla riittävästi aikaa, sillä dieetiltä toiselle hyppiminen ajaa kehon aineenvaihduntaa hiljalleen alaspäin.
  • Dieetti tulee valita aina senhetkiseen tilanteeseen sopivasti sekä sellaisena, että sitä pystyy myös noudattamaan. Hyvin matalaenergisiä ja ateriakorvikkeisiin perustuvia dieettejä kannattaa välttää.
  • Tehokas dieetti on tiukka kurinalainen jakso, eikä siis ole elämäntapa. Dieetin aikana voi vahvistaa omia mielentaitojaan ja oppia uusia tapoja, mutta varsinainen elämäntapojen muutos tehdään dieetin ulkopuolella, mielellään ennen dieettiä.
  • Älä koskaan lähde dieetille stressaavassa elämäntilanteessa, sillä dieetti on lisästressi keholle ja mielelle.
  • Dieetti ei ole välttämätön edes pitkässä projektissa. Samoihin pysyvin tuloksiin pääsee myös tasaisen maltillisella vauhdilla ilman kiihdytyskaistoja.