Personal trainer on ikioma liikuttajasi

Personal trainer on ikioma liikuttajasi

Jos olet joskus miettinyt personal trainerin palkkaamista, olet ehkäpä ensimmäisenä mennyt Googleen ja kirjoittanut hakusanaksi personal trainer ja oman paikkakuntasi nimen, esimerkiksi ”personal trainer Hämeenlinna”. Hakutuloksia saattaa, paikkakunnan koosta riippuen, tulla jopa kymmenittäin ja niiden joukosta pitäisi osata valita itselleen sopivin. Helpommin sanottu kuin tehty.

Tämän artikkelin tarkoituksena on auttaa sinua saamaan oikean käsityksen siitä, mikä personal trainer on ja mitä PT tekee sekä mitä tulisi huomioida personal traineria etsiessä. Kerron artikkelin lopussa myös omista personal training -palveluistani sekä vastaan yleisimmin esitettyihin kysymyksiin, joita minulta kysytään omiin palveluihini liittyen.

Kaipaatko sittenkin kokonaisvaltaisempaa hyvinvointivalmennusta, jossa keskitytään muuhunkin kuin liikuntaan? Kurkkaa Onnistuja -hyvinvointivalmennukseni ja aloita pysyvien muutosten tekeminen askel askeleelta, elämänmakuisesti ja ennen kaikkea juuri sinun elämääsi sopivalla tavalla. Olen matkassasi mukana!

Mikä personal trainer on?

Personal trainer on liikunta-alan ammattilainen, henkilökohtainen valmentaja, jonka päätehtävänä on ohjata, valmentaa ja opettaa liikuntaa eri muodoissaan, riippuen PT:n osaamisesta ja erikoistumisesta.

Esimerkiksi itselläni on opetus- ja valmennusosaamista laajalla skaalalla liikunnasta ja eri liikuntalajeista, kun taas joku toinen keskittyy pelkästään esimerkiksi kuntosaliharjoitteluun tai juoksuun.

Toiset personal trainerit kohdentavat palvelunsa kaikille, toiset rajaavat palvelujaan pääasiassa urheilijoille tai esimerkiksi tietylle ikäryhmälle (esim. seniorit) tai erityistä huomiota vaativiin tilanteisiin, kuten äitiysliikunta raskauden aikana ja sen jälkeen.

Personal trainer ei automaattisesti ole ravitsemuksen asiantuntija, mutta hyvin monella PT:llä on myös ravitsemuksellinen osaaminen ja palveluihin kuuluukin usein myös ravintovalmennusta.

Huomionarvoista on, ettei personal trainer ole virallinen ammattinimike, vaan kuka tahansa voi tehdä töitä personal trainerina. Tästä syystä onkin tärkeää tutustua valmentajien taustoihin ja osaamiseen ennen valintaa, ja ennen kaikkea tutustua personal traneriin myös ihmisenä, sillä henkilökemioilla on valmennussuhteessa äärettömän suuri merkitys.

Esimerkiksi Google-haulla ”personal trainer Hämeenlinna” tai ”pt hämeenlinna” löytyy yli 20 erilaista valmentajaa, joilla kullakin on omat vahvuutensa, toimintatapansa ja persoonansa.

Mitä PT:n kanssa tehdään?

Hyvin usein personal trainer liitetään kuntosalimaailmaan, ja tämä onkin yleisin personal trainingin muoto: valmentaja ohjaa ja opastaa kuntosalilla henkilökohtaisesti tai pienryhmässä kuntosaliharjoittelua asiakkaan toiveiden ja tavoitteiden mukaan.

Kuntosali on laaja käsite, ja sen sisällä PT-toiminta voi painottua erityisesti jollekin tietylle alueelle, kuten voima- ja painonnosto, fitness, kuntouttava kuntosaliharjoittelu tai toiminnallinen harjoittelu. Monella valmentajalla on osaamista kaikilta näiltä osa-alueilta.

Personal trainer ohjaa, opettaa, valmentaa, kannustaa ja motivoi sinua liikkumaan. PT:n kanssa, valmentajasta riippuen, voit liikkua hyvin monenlaisissa paikoissa aina kotoa lenkkipoluille ja kuntosalille. Tärkeintä on säilyttää liikunnan ilo!

Valmentajia on monenlaisia ja kannattaakin tutustua vaihtoehtoihin tarkasti, sillä kukin toimii valmennettaviensa kanssa omalla tavallaan.

Personal Trainer Hämeenlinna

Personal trainer Hämeenlinnassa – hinta

Hinnoissa on alueellista ja palveluntarjoajakohtaista vaihtelua, mutta esimerkiksi personal trainerin hinta Hämeenlinnassa on keskimäärin 60-80 euroa tunnilta. Pääkaupunkiseudulla ja suuremmissa kuntokeskuksissa hinta voi olla helposti yli 100 euroa per tunti.

Personal trainerit veloittavat yleensä joko tuntikohtaisesti tai palvelupaketteina. Huomioitavaa on, että hinnoissa on mukana arvonlisävero 24 %, minkä vuoksi hinnat saattavat tuntua korkeilta. ALV ei kuitenkaan jää yrittäjälle, vaan maksetaan valtiolle. Vain ryhmämuotoisissa, ei opetuksellisissa tai valmennuksellisissa liikuntapalveluissa ALV on alhaisempi, 10 %.  

Personal trainerit toimivat pääasiassa yrittäjinä, jolloin pitää muistaa, että hinta ei ole suoraan tuntipalkka yrittäjälle. Hinnoittelussa tulee ottaa huomioon mm. markkinointikustannukset, mahdolliset vuokrat sekä muut yrittäjyyden kustannukset sekä tietenkin normaali verotus, jolloin yrittäjälle jäävä osuus on huomattavasti pienempi kuin asiakkaalta veloitettava hinta.

Personal training on enemmän kuin vain yhden tunnin liikuntatuokio. Parhaimmillaan se antaa sinulle eväitä loppuelämäksesi liikuntaan ja hyvinvoinnistasi huolehtimiseen, joten siihen satsattu euro kyllä tulee moninkertaisena takaisin.

Miten valitset itsellesi sopivan personal trainerin?

Kun haluat palkata personal trainerin, kannattaa vaihtoehtoja tutkia huolellisesti.

Huomioi valmentajaa valitessasi ainakin PT:n

 • valmennustyyli ja millainen hän on tyyppinä
 • ammattitaito, kokemus ja koulutustausta
 • pääkohdejoukko
 • palvelutarjonta
 • hintataso
 • toiminta-alue

Kannattaa myös kysellä personal trainer -kokemuksia tutuilta sekä pyytää suosituksia. Valmennuksessa olleiden kokemukset ovat tärkeitä, sillä vain valmennettava osaa kertoa, miltä valmennuksessa olo tuntui ja millainen valmentaja oli kyseessä.

Muista kuitenkin, että valmennus on henkilökemioista kiinni ja joku valmentaja saattaa sopia kaverillesi, muttei sinulle tai toisin päin. Suositukset ja muiden kokemukset eivät siis ole ainoa totuus, mutta niitä ei myöskään kannata kokonaan sivuuttaa.

Peilaa edellä mainittuja seuraaviin asioihin:

 • Pystyykö valmentaja osaamisellaan vastaamaan sinun tarpeisiisi?
 • Onko PT tyyppinä sellainen, että voisit tehdä hänen kanssaan yhteistyötä?
 • Sopiiko personal trainerin hinnat sinun taloudelliseen tilanteeseesi?
 • Löytyykö palvelutarjonnasta sinulle sopivia vaihtoehtoja (esim. joudutko sitoutumaan moneksi kuukaudeksi, vaikka haluaisit tapaamisen vain silloin tällöin)?
 • Ovatko kanssasi samankaltaisessa tilanteessa olleet saaneet apua kyseiseltä valmentajalta?
 • Toimiiko PT alueellasi ja sinulle sopivissa liikuntapaikoissa?
 • Kuulutko valmentajan pääkohdejoukkoon?

Esimerkiksi:

 • jos etsit personal traineria Hämeenlinnasta, ei kannata valita kauempana toimivaa vain siksi, että hän on halvempi. Etäisyys saattaa tehdä asiat hankalaksi toteuttaa.
 • jos olet vasta liikuntaa aloittava kotitreenaaja, ei kannata palkata ensimmäisenä valmentajaa, joka tarjoaa pääasiassa valmennuksia tavoitteelliselle fitnessharrastajalle tai polkujuoksijalle.
 • jos kaipaat liikuttajan lisäksi kuuntelijaa ja elämää ymmärtävää valmentajaa, juuri vastavalmistunut 20-vuotias PT ei välttämättä ole paras valinta. Tai en ainakaan itse olisi tuossa iässä osannut vastata ruuhkavuosissa elävien aikuisten tarpeisiin oikealla tavalla, kun elämänkokemusta ei ollut vielä juurikaan karttunut.
 • jos haluat ammattitaitoisen personal trainerin, mutta löytämäsi henkilö ei tunnu tyyppinä sinulle mieluisalta, etsi paremmin sinulle sopiva vaihtoehto.
 • Vältä valitsemasta valmentajaa vain pitkän koulutushistorian vuoksi, sillä osaaminen osoitetaan käytännössä, ei paperilla. Vähänkin kouluttautunut voi olla äärettömän taitava valmentaja.
Personal Trainer

Personal trainer Hämeenlinna – FullFocus Coaching apunasi

Jos nyt mietit oman PT:n palkkaamista Hämeenlinnan seudulta, olen yksi vaihtoehto muiden joukossa. Koska haluan sinun saavan parasta valmennusta juuri sinun tarpeisiisi, maksuttomassa alkukartoituksessa varmistetaan, olenko minä sinulle sopiva valmentaja ja toimiiko henkilökemia.

Valmennuksessa pitää tuntua siltä, että tuon valmentajan kanssa on kiva touhuta yhdessä ja hän osaa auttaa juuri minua. Jos en jostain syystä olekaan sopiva valinta, autan sinua kartoittamaan muitakin vaihtoehtoja.

Tutustuaksesi minuun ja valmennustapaani paremmin ennen valintaa, kannattaa tutkia nettisivujani sekä tulla seuraamaan somessa. Alla muutamia kokemuksia valmennettavieni kertomana:

5.0

Saila on toiminut minun yksilövalmentajana. Hänen valmennuksessaan sain tukea oman elämäntapa muutoksen ja vaikean elämäntilanteen hallintaan. Lämpimästi suosittelen Sailaa 💗 Saila on realistinen, mutta positiivisesti ratkaisukeskeinen valmentaja, jonka kanssa oli helppo tehdä yhteistyötä. Koin, että minun mielipiteilläni oli merkitystä ja tulin kuulluksi.

Ehdoton suositus elämäntapa-/kunto-remonttiin äijillekkin 🙂

Saila on äärimmäisen hyvä ja kannustava personal trainer, 5/5. Olin asiakkaana treeni- ja ruokaohjelman osalta, jotka edelleen käytössä

Saila on innostava tsemppaaja, joka toimii aina asiakaslähtöisesti. Minua Saila liikuttaa kerran viikossa kulloisenkin fiilikseni mukaan kehonhuollon, salitreenin tai toiminnallisen treenin merkeissä. Suosittelen ihan kaikille.😅👍

Erittäin iloista, asiantuntevaa ja kokonaisvaltaista valmennusta! Monipuolisten treenien ansiosta löysin taas liikunnan ilon 🤩💪🏼

Olen osallistunut verkko valmennukseen ,Pt palvelua käyttänyt. Siis Saila on paras!!! Helposti lähestyttävä.100% ammattilainen!!!! Kiitos oot mulle korvaamaton ❤️

Elämäntapamuutokselle vahva alku ihanan valmentajan avulla. Onnistuja valmennuksessa käsiteltiin asioita laajasti koko elämän alueelta.

Sailalla on vahva ammattitaito kokonaisvaltaisessa hyvinvointivalmennuksessa ja mm. personal trainerina Hämeenlinnan alueella!

Tässä vastauksia muutamiin yleisesti kysyttyihin kysymyksiin:

Voinko tulla valmennukseesi, vaikka minulla ei ole isoja liikuntatavoitteita?

Omat PT-asiakkaani tulevat valmennukseen pääasiassa liikunnan ilon ja säännöllisen liikunnan löytämisen vuoksi. Toisilla on myös laihdutus-, kunnonkohotus- tai lihasmassan kasvatustavoitteita, joihin he haluavat lisäpontta ohjatuista treeneistä.

Jotkut taasen ottavat treeniohjauksia puhtaasti siitä syystä, että se on heidän omaa hyvinvointiaikaa, jolloin voi heittää aivot narikkaan ja tuuletella vaikkapa työpäivän jälkeen aivoja, kun joku muu sanoo, mitä tehdään.

Moni kokee personal training -tapaamiset kanssani myös tärkeinä keskusteluhetkinä, sillä treenin aikana ehditään jutella jos minkälaisista elämän iloista ja murheista.

Sinulla ei siis tarvitse olla mitään sen kummempaa tavoitetta. Riittää, että haluat liikkua ja koet tarvitsevasi siihen jonkinlaista apua tai tsemppiä.

Voiko PT-tapaaminen olla muualla kuin kuntosalilla?

PT-tapaamisissa kanssani liikutaan tarpeidesi ja toiveidesi mukaan siellä, mikä palvelee tilanteessa parhaiten. Sisällä tai ulkona.

Ohjauksia voit ottaa kuntosalilla, ulkona ympäri kantakaupunkia, lenkkipolulla, hiihtoladulla, uimahallissa tai vaikkapa kotonasi. Mukanani kulkee monenlaisia ulko- ja kotitreenivälineitä, kuten kahvakuulia, voimaköysi, kuntopalloja, käsipainot, vastuskuminauhoja, nyrkkeily- ja pistehanskat sekä harjoitushihnat toiminnalliseen harjoitteluun. Valmennuksessani sinun ei siis ole pakko treenata kuntosalilla, jos se ei palvele tarkoitustaan tai et pidä siitä.

Millä kuntosalilla ohjaat?

Pääyhteistyösalini on Liikuntakeskus Like Tiiriössä, mutta teen yhteistyötä myös FitnessFemmenKuntokeitaan, Parolan Mooven ja Kantolan Kunnonsalin kanssa. Kysy omalta kuntosaliltasi, saako oma valmentajasi tulla sinne ohjaamaan, mikäli käyt jollakin muulla salilla.

Onko treenit pelkkää lihaskuntoharjoittelua?

Treenin sisältö riippuu täysin sinun tarpeistasi ja toiveistasi.

Osaamisalueeni on laaja ja olen kouluttautunut muun muassa kahvakuula-, liikkuvuus- ja toiminnallisen harjoittelun ohjaajaksi. Lisäksi olen opiskellut voima- sekä fitnessvalmentajaksi. Oman liikunnallisen taustani sekä liikunnanopettaja-ammattitaitoni pohjalta osaan valmentaa sinua myös muun muassa juoksun, hiihdon ja uinnin parissa, rajoittaen kuitenkin palveluni koskemaan ns. tavallisia liikkujia, ei kilpaurheilijoita.

Treeni voi siis olla lihaskuntoharjoittelun lisäksi myös kehonhuoltoa, kestävyysliikuntaa, tasapainoa, ketteryyttä… you name it.

Personal trainer on ikioma liikuttajasi

Teetkö ravintovalmennusta?

Olen rajannut palveluvalikoimassani ravintovalmennuksen pääasiassa kuuluvaksi kuukausivalmennuksiin, jotka voivat sisältää myös personal trainingia, mutta joiden lähtökohtana on kokonaisvaltaisuus. Personal training- palveluissa ainoastaan Lempeästi liikkeelle- paketti sisältää automaattisesti myös ravintovalmennuksen.

Ruokavaliomallien suunnittelussa lähden aina liikkeelle siitä, miten syöt nyt ja suunnittelemme rungon kanssasi yhdessä siten, että se tukee tavoitteitasi, sopii sinun arkeesi ja on mahdollisimman elämänmakuinen, joustava ja monipuolinen. Sinun suuhusi sopiva.

Mutta, vaikka ravitsemus ei lähtökohtaisesti kuulu PT-palveluihin, voimme ihan hyvin jutella ravitsemuksestasi tapaamisten yhteydessä ja annan mielelläni ohjeita syömiseen treenaamisen ohessa.

Voiko PT-palvelun toteuttaa etänä?

Periaatteessa voi, etenkin, jos haluat vain ohjelman kuntoiluusi. Mikäli tekniikoita pitää tarkistaa tai opetella, suosittelen aina livetapaamista. Etänä on mahdotonta esimerkiksi ohjata käsien avulla, eli esimerkiksi kertoa koskemalla, missä liikkeen pitäisi tuntua tai ohjata liikeratoja oikeaan suuntaan sanan mukaisesti kädestä pitäen.

Varsinaiset PT-tapaamiset eli liikunnanohjaukset pidän aina livenä, sillä olen itse kokenut, että siitä asiakas saa parhaimman hyödyn. Ei kuitenkaan ole poissuljettua, ettenkö voisi esimerkiksi ohjata sinulle etänä kotitreeniä, joten kysy rohkeasti, jos asut jossakin kauempana ja haluaisit kanssani etätreenin.

Toivon tästä artikkelista olleen sinulle hyötyä, jos ajatuksissasi on nyt tai tulevaisuudessa etsiä itsellesi sopiva PT joko ihan vain haulla PT, alueellisesti esim. personal trainer Hämeenlinna tai kysellä tuttujesi kokemuksia heidän valmentajistaan. Mikäli haluat tutustua minuun ja palveluihini enemmän, ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan lisää.