Laihdutuslääkkeet

Laihdutuslääkkeet avuksi pysyvään painonpudotukseen? 4 haitallista ajatusta, jotka tulisi muuttaa ennen lääkkeen aloitusta

Laihdutuslääkkeet ovat nousseet viime aikoina tapetille ja etenkin tyypin 2 diabeteksen hoitoon tarkoitetun Ozempicin käyttö on lisääntynyt tänä syksynä räjähdysmäisesti. 24.9.2022 muun muassa Aamulehti uutisoi Ozempicin loppuneen Suomen apteekeista. Sosiaalisessa mediassa #ozempicweightloss on paljon käytetty hashtag, jota näkyy Ozempicia käyttävien laihduttajien tileillä. Facebookista löytyy useita vertaistukiryhmiä Ozempicia ja muita laihdutuslääkkeitä käyttäville tai käytön aloitusta suunnitteleville niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Onko laihdutuslääkkeistä tulossa uusi keihäänkärki dieettikulttuuriin? Löytyykö laihdutuslääkkeestä varma ratkaisu ylipainoon?

Ennen kuin jatkan itse asiaan, kurkataan ensin hieman faktoja yleisesti laihdutuslääkkeistä ja syömisen säätelystä.

Laihdutuslääkkeet

Miten laihdutuslääkkeet toimivat?

Vielä vuonna 2020 Terveyskirjaston mukaan Suomessa oli myynnissä neljä lihavuuden hoitoon tarkoitettua lääkettä: Xenical ja Orlistat, joiden vaikuttavana aineena on orlistaatti; Mysimba, joka sisältää kahta lääkeainetta, naltreksonia ja bupropionia; sekä Saxenda, jonka vaikuttava aine on liraglutidi.  

Orlistaatti: Xenical ja Orlistat

Orlistaatti vaikuttaa rasvojen imeytymiseen suolistosta estämällä rasvoja pilkkovan lipaasi-entsyymin toimintaa. Orlistaatti vähentää imeytyvän rasvan määrää syödystä rasvasta noin 30%. Orlistaatti toimii parhaiten, jos aterioiden rasvamäärä on korkeintaan 30% energiansaannista ja välipalat pidetään vähärasvaisina. Lääke otetaan kolmesti päivässä ennen aamupalaa, lounasta ja päivällistä. Orlistaatin yleisiä haittavaikutuksia ovat rasvaiset ulosteet ja ulostamispakko, mistä voi johtua se, että lääkkeen käytön lopettaa tutkimusten mukaan jopa joka kolmas.

Mysimba

Mysimba on ollut markkinoilla vuodesta 2017 lähtien ja sen vaikuttavia aineita käytetään myös riippuvuuksien hoitoon sekä masennukseen. Lääke vaikuttaa aivoalueilla, jotka osallistuvat ruokailun ja energiankulutuksen säätelyyn. Lääkkeen vaikutuksia tuetaan oikeanlaisella ruokavaliolla ja liikunnalla. Lääkkeen haittavaikutusten lista on pitkä, ja etenkin vakavien haittavaikutusten listaus (itsemurhariskin kasvaminen, epileptiset kohtaukset…) kuulostaa maallikon korvaan sellaiselta, ettei tällaiseen lääkkeeseen uskaltaisi edes koskea.

Saxenda

Saxendan sisältämä liraglutidi vaikuttaa samalla tavalla kuin Ozempicin sisältämä semaglutidi eli se lisää haiman insuliinineritystä, vähentää glukagonin (peptidihormoni, joka vapauttaa maksasta sokeria vereen) eritystä sekä hidastaa mahan tyhjenemistä ja lisää kylläisyyden tunnetta. Saxendan haittavaikutuksia ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, ripuli, ummetus ja päänsärky ensimmäisten päivien tai viikkojen aikana sekä vatsaan ja suolistoon vaikuttavat vaivat, kuten ruoansulatushäiriö, mahalaukun seinämien tulehdus, ylävatsan kipu, närästys, turvonnut olo ja ilmavaivat. Lisäksi voi esiintyä heikkoa oloa, väsymystä, huimausta tai univaikeuksia, jota esiintyy etenkin hoidon 3 ensimmäisen kuukauden aikana (!).

Ozempic

Ozempic toimii siis samoin kuin Saxenda ja sen ensisijainen käyttötarkoitus on tyypin 2 diabeteksen hoito, kun pelkkä ruokavalio ja liikunta eivät auta pitämään verensokeria aisoissa. Myös haittavaikutukset ovat samanlaisia kuin Saxendalla. Sekä Saxenda että Ozempic ovat pistoshoitoja.

Tiivistettynä, laihdutuslääkkeet vaikuttavat kehossa fysiologisesti syömisen säätelyyn.

Terveellinen ruokavalio

Laihdutuslääkkeiden lisäksi markkinoilla on jos minkälaista tarjontaa laihdutusvalmisteissa: on tärkeää osata erottaa lääke ja valmiste toisistaan. Valmiste ei sisällä varsinaisia lääkeaineita, eikä niiden vaikutuksia ole useinkaan tutkittu yhtä tarkasti kuin lääkeaineiden. Hyvin monet laihdutusvalmisteet lupaavat hienoja tuloksia, mutta suurella EHKÄ-lisällä. Rasvanpolttokapseleihin ei siis kannata ihan suoraa päätä sännätä hakemaan ensiapua laihdutukseen, sillä usein niiden apu jää olemattomaksi ja suurin hyöty saattaa tulla lumevaikutuksena, kun valmistetta käytettäessä alkaa samanaikaisesti motivoitua tekemään muutoksia elintavoissaan.

Kenelle laihdutuslääkkeet on tarkoitettu?

Lääkehoito sopii henkilöille, joiden BMI on yli 30 tai jos henkilöllä on jo liitännäissairauksia, alempikin BMI, 27-28 riittää lääkehoidon aloittamisen aiheeksi. Huomionarvoista siis on, ettei lääkehoitoa anneta jokaiselle ylipainoiselle, vaan koska kyseessä on lääke, sillä pyritään ennaltaehkäisemään tai hoitamaan liitännäissairauksia, ei pelkästään laihduttamaan.

”Laihdutuslääke ei ole yleispätevä lihavuuden hoitokeino, joka automaattisesti laihduttaa. Lääkettä käyttäessä on pyrittävä myös muuttamaan ruokailu- ja liikuntatottumuksia. Näitä muutoksia voidaan lääkkeen avulla tukea.” (Lähde) Lääkkeen käyttö aloitetaan vasta, jos pelkät elintapamuutokset eivät tuota toivottua tulosta.

Käypä hoito-suosituksen mukaan lääkehoito voi tukea elintapamuutosta ja lääkkeen käytön yhteydessä tulisi aina saada myös ohjausta elintapoihin, sillä pelkkä lääke ei laihduta. Tutkimusten mukaan lääkehoito on antanut noin 3-5 kilogramman edun lääkkeettömään laihduttamiseen verrattuna vuoden aikana, mutta lääkehoidon lopettamisen jälkeen kiloilla on taipumusta tulla nopeasti takaisin. Etu ei siis ole valtava, mutta paluu lähtöpisteeseen sitäkin mahdollisempi, minkä vuoksi lääkehoitoa tulisikin jatkaa pidemmän aikaa. Valitettavasti pitkäaikaistutkimuksia lääkkeiden vaikutuksista ei vielä ole.

Laihdutuslääkkeet toimivat toisilla hyvin, toisilla kohtalaisesti ja joillakin ei lainkaan. Lääkkeen käyttö lopetetaan, mikäli paino ei laske tai liittännäissairaudet lievity ensimmäisten 3-6 kuukauden aikana.

Mitkä tekijät säätelevät syömistä?

Syömisen säätely on erittäin monimutkainen prosessi, jossa mukana ovat sekä fysiologiset että mentaaliset tekijät. Kehomme viestii aivoille jatkuvasti energiatasapainon ja ravitsemuksen tilasta ja näiden viestien ohjaamana tunnemme joko kylläisyyttä tai nälkää – jos mekanismit toimivat normaalisti. Viestinnässä maha-suolikanavalla ja keskushermostolla on kummallakin merkittävät tehtävänsä.

Toisaalta saamamme aisti-informaatio herättää meissä tunteita, ajatuksia ja muistoja, jotka myös ohjaavat syömiskäyttäytymistämme. Opitut tavat eivät välttämättä ole mitenkään riippuvaisia siitä, miltä kehossamme tuntuu kylläisyyden tai nälän osalta.

Yleisesti tunnettu ns. kylläisyyshormoni leptiini, kuten myös insuliini, vaikuttavat myös kylläisyyteen. Leptiinin osalta mielenkiitoinen huomio on, että lihavilla sen määrä ei niinkään vähene, vaan sen vaikutus elimistössä heikkenee, mikä vähentää kylläisyydentunnetta, vaikka olisi jo oikeasti kylläinen. Leptiinin määrä elimistössä lisääntyy kehon rasvapitoisuuden kasvaessa, jolloin keho alkaa tulla runsaalle leptiinimäärälle resistentiksi – sama tapahtuu insuliinin kohdalla, jos insuliinitaso on jatkuvasti koholla.

Ruokahalun vähentämiseen on käytetty lääkeaineena sibutramiinia, joka vaikuttaa keskushermostoon. Sen haittavaikutusten vuoksi se ei kuitenkaan enää ole käytössä.

Lisää aiheesta TÄÄLTÄ.

Tehokas dieetti osana painonpudotusta

Nämä 4 ajatusta sinun tulee muuttaa, jos harkitset aloittavasi tai olet aloittanut laihdutuslääkkeen käytön

Kuten edellä kerroin,

  • laihdutuslääkkeet yksinään eivät laihduta
  • laihdutuslääke ei ole tarkoitettu kaikille
  • laihdutuslääkkeillä on haittavaikutuksia, joista osa hyvin yleisiä
  • laihdutuslääkkeen etu lääkkeettömään laihdutukseen on vain muutama kilo pitkällä aikavälillä
  • laihdutuslääkettä tulisi käyttää pitkäaikaisesti, sillä kilot tulevat helposti takaisin lopetuksen jälkeen
  • syömisen säätely ei ole pelkästään fysiologinen prosessi

Nämä faktat tulisi pitää mielessä, jos miettii laihdutuslääkkeen käyttöä. Lääke on osalle toimiva lisä, mutta pysyvät ja pitkäntähtäimen tulokset vaativat muutakin kuin vain lääkkeen, ruokavalion ja liikuntaohjelman.

Lue lisää, mitkä 5 tekijää saavat elämäntapamuutoksen epäonnistumaan.

Tehokas dieetti osana painonpudotusta

1. Laihdutuslääkkeet ovat ratkaisu ylipainooni

Laihdutuslääke saattaa auttaa sinua laihtumaan elämäntapamuutokseen yhdistettynä – tai sitten ei. Se ei ole automaattinen ratkaisu, jonka puoleen voit nojata ilman muita muutoksia elämässäsi.

2. Syöminen vähenee automaattisesti, koska laihdutuslääke tekee kylläiseksi

Syöminen ei selity pelkästään fysiologisilla tekijöillä, vaan voit syödä itsesi ähkyyn, vaikka tuntisit jo olosi kylläiseksi. Herkut ja naposteltavat saattavat silti huudella korvaasi, vaikka olisit jo ihan kylläinen. Kyse voi olla pinttyneistä tavoista, tunnesyömisestä tai vaikkapa tylsyydestä, jota yrität helpottaa syömällä. Lääke ei tee autuaaksi, vaan lisäksi sinun pitää tarkastella myös tapoja ja tottumuksia, ajatusmalleja, uskomuksia, tunne-elämääsi ja mielen sisältöä ylipäänsä, konkreettisen toiminnan ohella.

3. Miksei kukaan ole aiemmin keksinyt noin helppoa tapaa laihtua?

Ensinnäkään, laihdutuslääke ei tee laihtumisesta yhtään sen helpompaa, vaikka tuloksia alkaisikin vihdoin lääkkeen avulla tulla. Lääkkeen käytön yhteydessä sinun tulee silti miettiä syömisiäsi, nukkumisiasi ja aktiivisuuttasi sekä hillitä stressikuormaasi – ja jaksaa tehdä tätä työtä pitkäjänteisesti.

Lääke ei anna mullistavia tuloksia kuin murto-osalle käyttäjistä, yhtälailla kuin osa ei hyödy siitä lainkaan. Lisäksi tulee muistaa, ettei yhtäkään lääkettä ole tutkittu pitkäaikaisvaikutustensa osalta. Kyse ei ole uudesta pikadieettikeksinnöstä, vaan lääkkeellisestä hoitokeinosta lihavuuteen, joka uhkaa terveyttä.

4. Hetken se vain pankkitilillä kirpaisee, ja sitten voin jatkaa ilman laihdutuslääkettä kevyempänä

Laihdutuslääkkeet eivät ole halpa investointi: esimerkiksi Ozempic laihdutuslääke maksaa noin 120 € / kk, eikä siitä saa automaattisesti Kela-korvauksia, jos kyseessä on lihavuuden hoito eikä diabetes. Lääkettä ei käytetä vain laihdutuksen ajan, vaan käyttöä jatketaan pidempään, mielellään vuosien tai jopa loppuelämän ajan, sillä lääkkeellä hoidetaan tällöin pitkäaikaissairautta eli lihavuutta, joka vaatii hoitoa myös laihtumisen jälkeen.

Kun aloitat lääkityksen, et todennäköisesti voi noin vain lopettaa sitä, ainakaan ilman kilojen palaamista. Sijoitus on siis pitkäaikainen ja vuositasolla Ozempicin hinta on jo lähes 1500 €. Halpa sairausvakuutus, jos laihtuminen onnistuu ja liitännäissairauksien riksi vähenee, mutta tämä tosiaan vaatii muutakin kuin vain lääkkeen säntillisen käytön.

Yhteenveto

Olen yhtä mieltä siitä, että lihavuus ei ole vain itseaiheutettu tila, vaan se on paljon monisyisempi ja usein lihavuus voidaan katsoa jo sairaudeksi, eikä vain rasvakudoksen liialliseksi kertymiseksi.

Syö vähemmän ja liiku enemmän-mantra ei toimi kaikille, itse asiassa hyvin harvoille, ja siksi laihdutuksessa tulisikin kääntää katse muihinkin tekijöihin, jotka altistavat lihomiselle. Osa tekijöistä löytyy oman mielen sisältä, osa fysiologiasta. Fysiologiaan lääkkeillä voidaan vaikuttaa, mutta siltikään ei pidä jättää huomiotta oman mielen vaikutuksia omaan hyvinvointiin ja siten myös painonhallintaan.

Etenkin pitkällä tähtäimellä pysyvien elämäntapamuutosten tekeminen, niin konkretian kuin mielenkin tasolla, on äärimmäisen tärkeää, mikäli halutaan saavuttaa tavoitepaino, joka myös pysyy.

Jos olet harkinnut laihdutuslääkkeen käyttöönottoa, mieti ensin, millä tavoin olet yrittänyt saada painoa pudotettua. Jos olet yrittänyt laihduttaa tiukoilla dieeteillä, pussikeittokuureilla tai muilla tarkoin rajatuilla ja tiukasti noudatettavilla ohjeilla, ei ole ihme, jos et ole laihtunut. Jos taas olet mennyt järkevää tietä, eli tehnyt kokonaisvaltaisesti töitä hyvinvointisi eteen, etkä silti ole laihtunut, lääkehoito voisi tulla kysymykseen. Ennen kuin siis ryntäät lääkärin pakeille reseptiä hakemaan (sen kun saa ilmeisen helposti), pohdi, voisiko painosi laskea kuitenkin ilman lääkettäkin, jos tekisit muutostyön oikein ja perusteellisesti.

Jos olet jo aloittanut lääkkeen käytön, pidä nuo edellä esittämäni ajatukset mielessäsi, äläkä heittäydy niiden varaan, vaan tee töitä saadaksesi aikaan pysyviä elämäntapamuutoksia, jotka tulevat laihtumistasi sekä pitävät kilot poissa laihduttamisen jälkeenkin.

Ja ennen kaikkea, haluan muistuttaa, että elämä on niin paljon muutakin kuin painonhallintaa! Laihtuminen on terveysteko, jos kiloja on kertynyt jo runsaasti, mutta siltikään elämä ei saisi pyöriä vain laihduttamisen ympärillä.

Lähteet

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00685
https://laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=21852
https://www.kaypahoito.fi/nix02296
https://laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=20429&i=NOVO+NORDISK_SAXENDA
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00685
https://www.kaypahoito.fi/hoi50124#s16
https://www.duodecimlehti.fi/duo95737