Energiapallo avuksi henkisen kuormittuneisuuden arviointiin

Energiapallo avuksi henkisen kuormittuneisuuden arviointiin

Kukaan meistä ei ole kone, vaan jokaisella tulee rajat vastaan jossain kohtaa, mikäli kuormitus kasvaa liian suureksi. Kuormittuneessa tilassa mieliala laskee, vireystila heikkenee ja elämänilo vähenee. Psyyken lisäksi myös fyysinen jaksaminen alkaa kärsiä, vaikka kuormitus olisikin vain henkistä.

Käytän valmennuksissa usein vertauskuvaa energiapallosta kuvailemaan ihmisen henkisen kapasiteetin tilaa. Tämä pallo on konkreettinen malli siitä, miten energiatasomme vaihtelee päivän ja viikon aikana ja mitä esimerkiksi stressi, huonot yöunet tai negatiivinen sisäinen puhe saavat aikaan energiatasoissamme. Energiapallo ei siis kuvaa fyysistä energisyyttä, vaan henkistä kuormituksen ja levon suhdetta. Fyysisellä kehon kuormittamisella voi olla joko energiapalloa täydentävä tai sen energiaa vähentävä vaikutus tilanteesta riippuen.

Energiapallo käytössäsi päivittäin

Kuvittele, että sinulla on joka päivä käytössäsi yksi energiapallo, jonka tulisi riittää koko päivälle.

Herätessäsi aamulla pallo on – toivottavasti – täynnä energiaa. Huomaa, että edellispäivien huolet ja stressi sekä univaje vähentävät pallon energiamäärää ja oikein kuormittuneessa tilassa pallo on jo aamulla ehtynyt. Tavoitetilassa pallo olisi aina aamulla täynnä, mieli levännyt ja virkeä.

Päivän aikana energiapallo menettää energiaansa. Tässä ei tarkoiteta kehosi kuluttamaa energiaa, vaan henkistä kapasiteettia, kuormittuneisuutta. Kiire, stressaavat asiat, murheet ja negatiivinen sisäinen puhe syövät kukin pallon energiaa. Energia vähenee luonnollisesti, joten vaikket kovasti stressaisikaan, on ihan normaalia, ettet ole enää illalla yhtä skarppina kuin aiemmin päivällä. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että energiaa kulu sitä enemmän, mitä enemmän mielemme kuormittuu erilaisista asioista.

Jokainen stressaava asia syö tuota energiaa tietyn verran suhteessa stressitekijän vaikuttavuuteen. Jos asia stressaa vain vähän, se ei kuluta energiaa välttämättä juurikaan. Jos taas jokin asia kuormittaa mieltäsi todella voimakkaasti, energiaa valuu pallosta runsain määrin ja saatat huomata hyvinkin pian olevasi aivan uupunut, vaikka päivä ei ole vielä kunnolla alkanutkaan.

Sellaiset asiat, joita stressaat jopa huomaamattasi, ikään kuin alitajuisesti, nakertavat pallosta energiaa sisältä päin. Tällöin et välttämättä edes huomaa energian ehtyvän, ennen kuin olet lopen uupunut. Monesti juuri ne ikään kuin turhimmat ja pienimmät stressitekijät ovat pahimpia energiasyöppöjä, sillä niistä kasaantuukin yhdessä yksi suuri stressimöykky, jota pyöritämme mielessämme päivästä toiseen – turhaan. Juuri tästä syystä on erityisen tärkeää tunnistaa omassa elämässä olevat stressitekijät, määritellä niiden vaikuttavuutta ja tarpeellisuutta.

Vaikka liikunta on keholle stressitekijä, sen vaikutus henkisen kapasiteetin energiapalloon voikin olla päinvastainen ja lisätä energiaa, mikäli liikunta auttaa vähentämään mielen kuormitusta. Hyvin stressaantuneena kova rääkkitreeni ei lisää energiaa, päinvastoin, mutta rauhallinen kävely vaikkapa metsässä puolestaan tekee niin.

Tunnista oman henkisen energiakapasiteettisi rajat

Jos huomaat päivän aikana stressaavasi jostakin asiasta, mieti, miten paljon annat sen syödä energiaasi. Mieti myös, miten paljon sinulla on energiaa tuhlattavana kyseiseen asiaan. Kannattaako sitä tuhlata?

Toisaalta, jos olet jo kovin stressaantunut ja huomaat energiapallosi olevan aivan lopussa, anna itsellesi lupa jättää joitain asioita tekemättä sen sijaan, että yrittäisit väkisin saada ne tehdyksi. Lopputulos tuskin on kovin hyvä, jos henkinen kapasiteettisi on jo aivan nollissa. Kerrytä energiaa seuraavaan päivään ja yritä uudestaan täydemmillä varastoilla.

Malli energiapallosta auttaa sinua hahmottamaan oman henkisen jaksamisesi tilaa ja säätelemään toimintaasi sen mukaan, paljonko energiaa on jäljellä. Jos koet olevasi täydessä iskussa, anna palaa, mutta jos pallo alkaa muistuttaa enemmän tyhjäksi ruttaantunutta ilmapalloa, anna mielesi levätä. Taito tunnistaa oman jaksamisen rajat on nykymaailman suoritus- ja tuloskeskeisessä elämänmenossa äärimmäisen tärkeää, joten vaali omaa energiapalloasi.

Tunnista energiasyöppösi

Pohdi seuraavia kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi ylös, jotta niistä tulee näkyviä. Ala tietoisesti vähentää energiasyöppöjen määrää ja lisätä sellaisia asioita, jotka lisäävät energiaa palloosi.

  • Mitkä asiat vievät energiapallostasi energiaa päivien aikana? (energiasyöpöt)
  • Mitkä asiat lisäävät energiaa palloon? (energiantuojat)
  • Miten saisit vähennettyä energiaa syövien asioiden vaikutusta?
  • Miten saisit lisättyä energiaa tuovien asioiden vaikutusta?

Stressinhallinnan työkirja avuksi henkisen kapasiteetin vaalimiseen

Stressinhallinnan avuksi olen tehnyt sinulle työkirjan, joka auttaa tunnistamaan omia stressitekijöitäsi, arvioimaan niiden tarpeellisuutta ja jättämään omaan arvoonsa ne asiat, joista ei kannata stressata. Voit tilata kirjan itsellesi nettisivujen TÄÄLTÄ . Työkirja tulee sinulle sähköpostissa ladattavana PDF:nä.