Elämäntaparemontti – Mian tarina

Elämäntaparemontti – kuten Mia ja moni muu muutostyötä kuvailee – on pitkäjänteinen prosessi, johon kuuluu sekä ylä- että alamäkiä. Elämäntapamuutos ei ole irrallinen osa muuta elämää, vaan muutos on itse elämää. Muutoksessa voi onnistua ihan yksinkin, mutta joskus ulkopuolisen apu on tarpeen. Pitkäaikainen yhteistyö antaa vahvat raamit pysyvälle muutokselle ja näin kävi ihanan valmennettavani Miankin kohdalla.

Mia, kuten moni muukin, lähti ensin hakemaan tuloksia pikatien kautta. Itse valmensin tuohon aikaan (ja valmennan edelleenkin) oman yritystoimintani ohessa verkkovalmennusta, jossa ketogeenisellä dieetillä pudotettiin painoa. Vaikka valmennuksen viitekehyksenä oli pikadieetti, sain onneksi vapaat kädet tuottaa valmennukseen sisältöä myös mielen valmennuksen osalta, ajatuksenani opastaa mukana olevia pikatien jälkeen jatkamaan työtä pitkäjänteisemmin ja maltillisemmin.

Lyhyt valmennusjakso ei kuitenkaan riitä mielentaitojen pysyvään vahvistamiseen, varsinkaan kun osallistujien fokus on vahvasti ruokavalio-ohjeissa ja nopeiden tulosten saavuttamisessa. Elämäntaparemontti on aikaa vaativaa työtä: muutos tarvitsee aikaa oivalluksille, ajatuksille, pohdinnoille ja itse muutoksen tekemiselle.

Pikadieetin rasvanpoltosta pitkäjänteisempään ja kokonaisvaltaisempaan elämäntapamuutokseen

Mia sai dieetillä huikeita tuloksia: rasvaa paloi ja senttejä lähti ja ulkokuori muuttui silminnähtävästi. Mia koki kuitenkin vähän ajan kuluttua tarvitsevansa lisäapua kokonaisvaltaiseen elämäntapamuutokseensa, joka oli muutakin kuin rasvanpolttoa pikadieetin avulla. Olen todella onnellinen saadessani olla Mian luottamuksen arvoinen niin, että hän otti minuun yhteyttä ja halusi jatkaa yhteistä matkaa henkilökohtaisessa valmennuksessa.

Mian tarina on loistava esimerkki halusta saada muutosta aikaan, päättäväisyydestä tehdä muutoksen eteen töitä, sinnikkyydestä jatkaa hyvin alkanutta matkaa pitkäjänteisesti ja rohkeudesta pyytää apua, kun tuntuu, ettei yksin pääse eteenpäin. Mia kannustaa omalla esimerkillään muita siihen, että tehty työ kyllä palkitaan, ennemmin tai myöhemmin, ja jokainen voi onnistua.

Kokonaisvaltainen elämäntaparemontti Mian kertomana

”Oli vuosi 2019, uusi vuosi oli juhlittu. Väsymystä, kipua ja stressiä. Kuten monena vuotena tuohon aikaan mietin, jotain pitäisi tehdä. Ei tämä voi jatkua näin. Elämä oli tarjoillut haasteita koko kattauksen jo useamman vuoden ajan kokonaisvaltaisesti kaikilla elämän osa-alueilla. Niin kuin monena vuotena aikaisemmin, kävi tuolloinkin niin, että mitään ei tapahtunut.

Elämäntaparemontti - Mian Tarina

Maaliskuussa 2019 alkoi silloinen työkaveri puhua erään firman uudesta valmennuksesta, jossa mennään ketoosiin. Työkaveri pyysi minua aloittamaan hänen seuraksi valmennuksen. Se alkaisi vappuna. Jäin miettimään asiaa. Olin aikaisemminkin ollut ketoosissa ja muistikuva siitä oli hyvä. Päädyin ostamaan valmennuksen ja ostaessa mietin, että ”tuhoon tuomittu koko homma, mutta kokeillaan nyt”. 

Tuo oli yksi parhaista päätöksistä. Päätin, että muutaman viikon menen vaikka päällä seisten ja teen kirjaimellisesti ohjeiden mukaan. Valmennuksessa tapahtui hyviä asioita ja se toimi. Päätin ostaa toisen samanlaisen siihen heti jatkoksi. Tapasin Sailan <3. 

Elämäntaparemontti on muutakin kuin painonhallintaa

Elämäntaparemontti. Se on paljon muutakin kuin pelkkää painonhallintaa. Se on kokonaisvaltaista elämänhallintaa ja itsetuntemusta. Se on ajoittain kivuliaskin matka omaan sisimpään.

Elämä tarjoili haasteita lisää, mutta päätin, että nyt en luovuta. Saila sanoi aina valmennuksissaan, että riittää, kun nousee ylös yhden kerran enemmän kuin kaatuu. Näin päätin tehdä. 

En muista missä kohtaa vuotta 2020 otin puhelimen käteen ja lähestyin Sailaa. Kerroin kaunistelematta kaiken. Kerroin, millään ei ole mitään merkitystä tällä hetkellä, mutta että haluaisin voida hyvin ja onnistua hyvin alkaneessa elämäntaparemontissa. Kerroin, että tarvitsen jonkun kulkemaan matkaa mun kanssa ja kysyin, voisiko se joku olla hän. Hän lupautui.  

Yhteistyö alkoi tiiviisti viikottaisilla puheluilla ja siitä sitten noin vuoden aikana harventuen 1x/kk puheluihin. Puheluissa käytiin läpi kaikkia elämän osa-alueita. Välillä fiksattiin ruokaa / liikuntaa, välillä Saila kuunteli kun puhuin ja puhuin ja puhuin. Käytiin myös etäyhteyksin lenkillä. Olin välillä niin estynyt, että lenkki ilman Sailaa ei olisi ollut edes mahdollista. 

Uudelleen henkiin herännyt nainen

Nyt valmennussuhde on ollut ohi jo pidemmän aikaa, mutta yhä olemme yhteydessä. Elämäntaparemontin myötä, olen muuttunut ihmisenä kokonaisvaltaisesti. Arvot ja sen myötä elämä ovat saaneet uuden suunnan. Ne tukevat omaa hyvinvointia, terveyttä ja elämänhallintaa.  

Matkalle on jäänyt 30 kg ja 40 cm vyötäröltä. Elämäntaparemontti ei ole millään lailla valmis, mutta eihän elämässä koskaan valmiiksi tule. Minut hyvin tuntevat ovat sanoneet, että ennen minua, he eivät ole koskaan aikaisemmin tavanneet ihmistä, joka eläessään herää uudestaan henkiin. Se kuvaa paljon, mistä on lähdetty ja mihin on tultu.

Jos haluat kokonaisvaltaisesti valmennusta, luotettavan ja hyvän vierellä kulkijan, valitse Saila <3. Hän uskoi minuun silloinkin, kun itse en itseeni uskonut. En olisi tässä tänään hyvinvoivana ja liikunnasta nauttivana, jos en olisi saanut vaikeinta aikaa hänen kanssaan kulkea.”

Mialle lämmin kiitos, että jaoit tarinasi muillekin, jotka painivat samanlaisten haasteiden kanssa ja joiden tavoitteena on tehdä elämäntaparemontti, jossa muutokset ovat pysyviä.

Muista, ettei koskaan ole liian myöhäistä ottaa uutta suuntaa, pyytää apua ja alkaa tehdä asioita muutoksen eteen. Kannustan sinua lähtemään maltillisesti liikkeelle ja valitsemaan heti alusta alkaen sellaisen polun, jossa ei spurttailla eikä kiihdytellä, vaan kuljetaan maltillisella vauhdilla, askel kerrallaan eteenpäin. Pikatie voi olla hyvä ponnahduslauta, kuten se Mialla oli, mutta varsinainen muutos vie enemmän aikaa ja tapahtuu mielen puolella, ei pelkällä ruokalautasella tai lenkkipolulla.

Mikäli sinä tarvitset apua elämäntapojen muuttamiseen, laita rohkeasti viestiä, niin jutellaan lisää. Olen täällä ihan sinua varten. Kuten Mian tarina osoittaa, jo pelkillä viikoittaisilla keskusteluilla voi olla elämää mullistava vaikutus. Usein riittää ihan jo se, että on joku, jolle voi kertoa ja joka kuuntelee, kysyy, kannustaa ja oivalluttaa.

Ja homma hoituu etänäkin. Itse asiassa Mian kanssa tavattiin livenä ensimmäisen kerran vasta vuoden 2021 syksyllä, kun satuttiin samaan aikaan samaan kaupunkiin, Naantaliin, ja sovittiin treffit kuulumisten vaihtamiseksi.