Ajanhallinta

Ajanhallinta on taito, jonka avulla löydät aikaa myös itsellesi

Aiemmassa blogitekstissä kirjoitin arjenhallinnasta. Nyt nostan käsittelyyn arjenhallinnan kanssa käsi kädessä kulkevan taidon nimeltään ajanhallinta. Ajanhallintaa tarvitaan, jotta voi säädellä arkea, sillä kaikki toiminnot ottavat aikansa. Arkea suunniteltaessa ja järjesteltäessä eri tehtäviin kuluva aika tulee ottaa huomioon ja sen mukaan miettiä, mitä kaikkea ehtii tehdä missäkin ajassa.

Voiko aikaa hallita?

Ei, sillä aika kulkee koko ajan tasaiseen tahtiin eteenpäin. Aikaa on jokaisella yhtä paljon käytettävissään ja minuutti on kaikilla ihan saman pituinen. Et siis voi itse päättää, miten nopeasti tai hitaasti aika kulkee, saati pysäyttää aikaa.

Jokainen kokee ajan kulun eri tilanteissa eri tavalla. Joskus aika tuntuu juoksevan, joskus taas matelevan, joskus se kuluu kuin siivillä ja joskus taasen ajan voisi pysäyttää. Mitä mielekkäämmästä tekemisestä on kyse, sitä enemmän ajan haluaisi seisahtuvan tai sitten sen kulkua ei edes huomaa. Tylsemmissä toimissa kelloa tulee vilkaistua useampaan otteeseen ja tuntuu, ettei aika etene lainkaan.

Jo pelkkä näkökulma vaikuttaa siihen, miten koemme ajan: kuluuko aika vai tuleeko sitä lisää? Jos ajattelet ajan kuluvan, sinulla on koko ajan pieni paine siitä, riittääkö aika kaikkeen, ennen kuin se kuluu loppuun.

Jos taas ajattelet aikaa tulevan koko ajan lisää, sinun ei tarvitse yrittää ahtaa kaikkea mahdollista pieneen aikaikkunaan, sillä aika ei lopu kesken. Voit hyvillä mielin siirtää vähemmän tärkeitä tehtäviä myöhemmäksi, vaikkapa seuraavalle päivälle tai jopa viikolle.

Ajanhallinnasta tehtävienhallintaan

Aikaa ei siis voi hallita, mutta sen sijaan voit hallita tehtäviä. Tehtävien hallintaa voisi verrata Tetris-peliin: pelaaja yrittää asetella erikokoisia ja -muotoisia palikoita päällekkäin mahdollisimman tiiviisti siten, että niiden yläpuolella on jatkuvasti tilaa uusille palikoille. Jos pelaaja asettelee palikoita miten sattuu, hujan hajan, palikoiden väliin jää turhaa tilaa ja pian kasa täyttää koko pelialueen, eikä uusia palikoita mahdu enää putoamaan. Game over.

Tehtävienhallintataidot ovat erityisen tärkeässä roolissa silloin, jos arki on kovin hektistä ja tekemistä on paljon. Tällaisessa tilanteessa kaaos saattaa ottaa vallan ja päivät kuluvat kuin huomaamatta ja koko ajan on kiire johonkin. Samanaikaisesti omasta hyvinvoinnista huolehtimiselle saattaa jäädä aikaa hyvin niukasti, jos ollenkaan. Sekin palikka olisi silti tärkeä saada mahtumaan Tetris-pinoon. Jos se jää joka päivä asettamatta kohdilleen, se alkaa ennemmin tai myöhemmin vaikuttaa sinuun muutenkin kuin fyysisesti, sillä elät tällöin jatkuvasti arvoristiriidassa: itselle tärkeä asia ei saa riittävästi aikaa.

Hyvä tehtävienhallinta vaatii sitä, että tiedät, mitä kaikkea sinun tulisi tehdä. Lisäksi pitää tietää, mitkä tehtävät tulisi tehdä tänään, mitkä voi jättää huomiseen ja mitkä voit tehdä joskus, kun niille löytyy aikaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä heti.

Tehtävienhallinnassa tulee myös muistaa, että multitaskaamisella harvoin voittaa mitään – päinvastoin, tehtävät tulee tehtyä entistä huonommin ja kiire vain kasvaa. Keskity nykyhetkeen ja tee vain se, mikä on oikeasti tehtävä. Unohda muut, ainakin siksi hetkeksi.

Ajanhallinta on rajojen asettamista ja niistä kiinni pitämistä

EI on sana, joka on useimmille hyvin vaikea sanoa, etenkin, jos sen joutuu sanomaan toiselle. Se on kuitenkin sana, joka määrittelee sinun omat rajasi. Samaan tapaan kuin voit päättää sanoa kyllä, voit myös päättää sanoa ei.

Ajanhallinta on olemassa olevan ajan käyttämistä järkevästi kaikkiin tehtäviisi ja toimiisi, myös olemiseen. Aika on omissa käsissäsi, joten sinun tulee myös osata asettaa rajat sille, mihin käytät aikaasi ja mihin et. Jos koet, että jokin muu toiminta on vyörymässä rajojesi sisäpuolelle, on sinun oma velvollisuutesi kertoa, että tämä ei nyt käy. Sinulla on muuta tekemistä (vaikkei oikeasti olisi mitään muuta kuin oleilua, jos olet päättänyt pyhittää aikaa levolle).

Rajojen asettamisessa tärkeää on tietää, mikä on itselle tärkeää ja mikä ei. Jos arvostamasi asia on jäämässä muiden jalkoihin, sano rohkeasti ei ja seiso päätöksesi takana. Muuten se jokin astuu varpaillesi ja itsellesi tärkeä asia jää tekemättä. Ainakin tältä erää. Mitä useammin jätät EI:n sanomatta ja menet muiden pillin mukaan, sitä vaikeampaa sen sanominen on jatkossakaan. Ota siis harjoittelun kohteeksi sana ei, jos se ei vielä sanavarastoosi kuulu.

EI:n sanominen ei ole omaan napaan tuijottamista negatiivisessa mielessä, vaan itserakkautta ja itsensä arvostamista kaikessa positiivisuudessaan! Jos et sinä arvosta itseäsi ja omaa aikaasi, sitä on turha odottaa muiltakaan. Ajanhallinta on jokaisen omalla kontolla.

Ajanhallinta on taito, jota kannattaa opetella

Ajan- kuten arjenhallinnan taidotkin ovat opittavissa olevia ja niitä voi aina kehittää paremmiksi. Hyvät ajanhallinnan taidot auttavat sinua löytämään aikaa myös sille tärkeimmälle, eli itsellesi ja omalle hyvinvoinnillesi.

Ajanhallinnan taidoista yksi tärkeimmistä on taito erotella tehtäviä niiden tärkeyden mukaan. Kaikkea kun ei tarvitse saada valmiiksi heti. Tärkeyden lisäksi on hyvä miettiä myös, miten kauan mikäkin asia vie aikaa ja suunnitella käytettävissä oleva aika ja tehtävät sen mukaan.

Ajanhallinnassa auttavat samat työkalut kuin arjenhallinnassakin, eli esimerkiksi to do-listat, kalenterit, muistilaput ja tietenkin se tärkein, eli kello. Tiesitkö, että herätyskelloa voi käyttää myös ajanhallinnan apuna laittamalla kello soittamaan esimerkiksi silloin, kun pitää alkaa viimeistään valmistautua seuraavaan tehtävään tai kun olisi aika syödä?

Jos elämä on yhtä kiirettä ja kaaosta, saattaa tuntua siltä, ettei aikaa ole mahdollista saada haltuun mitenkään. Ei se sormia napauttamalla tapahdukaan, vaan vaatii aikaa ja työtä. Mutta mitä enemmän panostat ajanhallinnan taitojen kehittämiseen, sitä enemmän alat löytää aikaa ja tuntea ajan olevan omissa käsissäsi.

Onnistujan Opas Ajanhallintaan apunasi

Koska tiedän, miten vaikeaa voi olla löytää aikaa itselleen hektisessä arjessa, tein avuksesi oppaan, jonka voit tilata itsellesi täysin ilmaiseksi. Opas ei anna sinulle valmiita ratkaisuja, vaan ohjaa sinua löytämään oman arkesi ja ajankäyttösi ratkaisut itse.

Opas auttaa sinua oivaltamaan sellaistakin, mitä et ehkä ollut kaiken kiireen keskellä tullut edes ajatelleeksi. Arjen oravanpyörässä et välttämättä tiedosta, paljonko aikaa kuluu sosiaalisessa mediassa tai kuinka paljon käytät aikaa kaupassakäynteihin. Etkä välttämättä ole tullut ajatelleeksi, että se et olekaan vain sinä, joka vaikutat perheen ajankäyttöön.

Käytä tämä maksuton apu hyväksesi ja tilaa opas TÄSTÄ.

Ajanhallinta, tai siis sen puuttuminen tai heikkous, on yksi paremminvoinnin este tai ainakin suuri hidaste, joten taklaa se ensitöiksesi.